شیطانخندهقویشیطانخندهدلشکستهسبز

گل گل چهارشنبه 

  "چهارشنبه سوري" را در گيلان "گول گول چهارشنبه مي نامند" كه  در غروب آخرين سه شنبه سال و در شب چهارشنبه انجام مي شود. به اين منظور كاه و كولوش (=سراچين) جمع آوري مي كنند سپس در 7 كوهه و  در يك رديف (و معمولا رو به قبله) مي ريزند و آتش مي زنند ، آنگاه با شور و اشتياق از روي آتش پريده و هنگام پريدن با خوشحالي مي خوانند
زردي بشه، سرخي بايه نکبت بشه، دولت بايه 
يعني: اي شعله آتش چهارشنبه، به حق پنج شنبه، زردي و ضعف و بيماري برود  و نوبت سرخي و نشاط و خرمي فرا رسد. دوره نکبت و ناکامي به سر آيد و دولت و اقبال روي نمايد.  

در مناطق تالش زبان هم اين شعر را به اين شكل بر زبان مي آورند:

كولي كولي چهارشنبه شو، نكبت بشو داولت بوآ

يعني:شب شب چهارشنبه سوري است الهي در اين شب بديها و سختي ها برود و به جايش شانس و اقبال و سلامتي بيايد.

گيلاني هاي تالش زبان در اين مراسم آداب و رسوم خاص خود را نيز دارند از جمله:

در بعضي مناطق مادران مقداري از موي سر كودكان را با آتش چهارشنبه سوري مي سوزانند و براي آنها آرزوي سلامتي مي كنند.و معتقدند با اين كار سلامتي آنها تضمين خواهد شد.

ويا در صبح روز چهارشنبه مادر خانواده زودتر از خواب بيدار مي شود و با يك چوب تر و نازك كه در اصطلاح تالشي به آن"تره راكه" مي گويند چند بار آهسته بر پشت بچه ها مي زند و براي آنها آرزوي سلامتي و تندرستي مي كنند! (چهارشنبه سوري در تالش نوشته :حسن فياض بخش شولمي)

هوشنگ عباسي پژوهشگر و گيلان شناس در باره اين مراسم مي گويد:

آيين چهارشنبه سوري بنا بر يك باور قديمي در غروب آخرين روز چهارشنبه سال برگزار مي شود، براساس اين باور اجراي اين رسم و آيين از انسان پليدي و بيماري را رفع مي كند و تندرستي و سلامتي را به ارمغان مي آورد.

پس از پايان مراسم‌، خاكستر كاه سوخته را در پاي گياهان مي ريزند و بر اين باورند كه اين كاه سوخته، موجب افزودن بار و ميوه درختان مي شود، همچنين در شب چهارشنبه سوري با طبخ انواع غذاها باور دارند كه بيماري ها از افراد رويگردان شده و سلامتي به افراد خانواده روي مي آورد.

 گيلانيان بر اين اعتقادند كه نيت و دعاي آدمي در اين شب مستجاب مي شود و خريد آيينه، اسپند، شمع و ماهي سفره هفت سين در اين روز شگون دارد.

از ديگر آيين شبهاي چهارشنبه سوري، فال گوش و گشايش بخت بود، بدين ترتيب كه در اين شب، زن و مرد براي تشخيص بخت و اقبال سال جديدشان سرچهار راه و يا گذرگاه هاي عابران نشسته يا پنهان مي شدند و به سخنان عابران گوش مي دادند و از موضوع حرفهاي نخستين عابري كه از كنار آنها رد مي شد، احوال سال جديد خود را پيش بيني مي كردند.»

 همچنين در شب چهارشنبه سوري به نيت اين که دختران به زودي به خانه شوهر بروند، دختران دم بخت را چند ساعتي از خانه بيرون و خانه تکاني مي کردند. شکستن کاسه و کوزه و ظروف کهنه به علامت دور ساختن نفرت و رفع قضا و بلا از ديگر آداب اين روز به شمار مي رفت



امتیاز بدهید :

| امتیاز : 0
موضوع : | بازدید : 650
برچسب ها : گل گل چهارشنبه,هوشنگ عباسي پژوهشگر و گيلان شناس ,آيين چهارشنبه سوري بنا بر يك باور قديمي در غروب آخرين روز چهارشنبه سال برگزار مي شود, ,

تاريخ : سه شنبه 25 اسفند 1394 | 3 قبل از ظهر | نویسنده : معین فرد |