شیطانقویبی حوصلهحسودگریهدلشکسته

نقش روانشناسي در كار

در یک تعریف کامل می توان گفت که روانشناسي يعني مطالعه علمي رفتار و فرآيندهاي ذهني موجودات زنده بويژه انسان.   روانشناسی کار یکی از شاخه های کاربردی علم روانشناختی است و امروز در جهان تقريبا هيچ فعاليت و حرفه اي يافت نمي شودكه به درك وانديشه انساني وابسته نباشد ودر نتيجه روانشناسي با زندگي انسان مدرن پيوندي ناگسستني دارد.بی شک امروزه يكي از بهترين منابعي كه در اختيار سازمان ها قرار دارد سرمايه انسانی Human capitalاست. كه استفاده بهينه از سرمايه انساني می تواند سازمانها و  نهادها را به سطوح بالای بهره وری و کارآیی برساند که نتيجه آن بالندگي سازمان است.بنابراين يكي از مهمترين عوامل موثر در استفاده بهینه از سرمایه انسانی در سازمانها و نهادها رهبری اثربخش می باشد كه در مولفه هايي  مثل چگونگي ترغيب و تشویق كاركنان در جهت افزايش بهره وري شغلي را در بر می گیرد.روانشناسي كار به مطالعه و بررسي علمي رفتار انسان ها در محيط كار و اثرات متقابل این دو متغیر مي پردازد.پس روانشناسي كار رشته اي از روان شناسي كاربردي است كه رفتار و فرآيندهاي ذهني آدمي در ارتباط با كار مورد مطالعه قرار مي دهد و می تواند در ابعاد خدمات مشاوره اي، روانشناسي كار باحل و فصل مشكلات كاركنان در زمینه های مختلف، تخصص و انرژي و توان كاركنان را در اختيار اهداف و ماموريت هاي سازمان قرار دهد .

در مجموع می توان گفت در روانشناسي كار به دنبال پاسخ گويي به اين سوال اساسي هستيم كه مديران و كاركنان چگونه مي توانند ارتباط مؤثر داشته باشند؟ و روانشناسي چگونه مي تواند در جهت حل مسائل و مشكلات منابع انساني تحت نظارتشان كمك كند؟ كه پاسخ به این سئوال ها شامل متغير هايي چون بررسي عوامل مؤثر بر همكاري فی مابین كاركنان با همديگر، ارتباط كاركنان با مدير،نگرش كاركنان،تفاوت هاي فردي، شيوه هاي تنبيه و تشويق عادلانه ،حل تعارضات ميان فردي و گروهي را در بر دارد.بطور كلي كوشش اصلي روانشناسي كار را مي توان به شرح ذيل خلاصه كرد .

1 – در نظر گرفتن نياز معقول و رفاه جسمي و ارزشهاي تخصصي و انساني مردم در ارائه خدمات يا توليدات

2 – كارآيي و اثر بخشي فعاليت كارکنان

3 – ايجاد علاقه و اعتقاد در بین کارکنان به  فرآیندهای فعاليت

4 –محفوظ داشتن ارزشهاي تخصصي و انساني كاركنان

5 – حفظ سلامت جسمي و رواني كاركنان

6 – تامین بهداشت رواني كاركنان در تمام ابعاد

7 – بالندگي شخصيت كاركنان همراه با افزايش كارآيي و اثربخشي

8 – حل مسائل انساني يا به حداقل رساندن آن در محيط كار       

گردآورنده : سرگرد باقر رجبی ویسرودی –کارشناس ارشد پژوهش علوم اجتماعی – مدیر آموزش همگانی معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی استان گیلان                                         

منبع: ساعتچی ،محمود(1393)روانشناسی کار(کاربرد روانشناسی در کار)،سازمان و مدیریت،موسسه نشر ویرایش .



امتیاز بدهید :

| امتیاز : 0
موضوع : | بازدید : 708
برچسب ها : باقر رجبي ويسرودي,نقش روانشناسي در كار, سلامت جسماني كاركنان, كارشناس ارشد پژوهش علوم اجتماعي,

تاريخ : جمعه 30 بهمن 1394 | 0 قبل از ظهر | نویسنده : معین فرد |