آیین سنتی و مذهبی علم واچینی بقعه شاه شهیدان برگزار شد

 به گزارشی درسیاهکل، آیین سنتی و مذهبی علم واچینی بقعه شاه شهیدان در روستای ییلاقی به همین نام در بخش خرگام شهرستان رودبار عصر روز گذشته(۲۴ مرداد) با حضور خیل عظیمی از مردم برگزار شد.
اینه به گردش ماه‌های قمری در فصل تابستان برگزار می‌شود.
این روستا که از مسیر جاده سیاهکل به دیلمان در شهرستان سیاهکل و توتکابن به بره سر در شهرستان رودبار آیین که طی سال‌های اخیر به ثبت ملی رسیده، باشکوه‌ترین مراسم عزاداری حسینی است که بدون توج راه دارد و در منتهی الیه منطقه کوهستانی دیلمان و عمارلو و در مسیر صعود به قله درفک واقع شده است هر ساله میزبان مردمی است که می آیند تا در آیینی قدیمی«علم واچینی»، سوگواری به یاد امام حسین(ع) شرکت کنند.

همه ساله «علم واچینی» در یکی از جمعه‌های اواسط مردادماه در این روستا و این مکان که شهادت‌گاه دو امام‌زاده هادی و محمد منتسب به فرزندان امام سجاد(ع) است در رسمی قدیمی با حضور ده ها هزار نفر از زائرانی که از شهرستان‌های دور و نزدیک استان گیلان برای عزاداری و سینه زنی و زنده نگه داشتن حادثه کربلا می آیند، برگزار می شود.
در این روز ۷۲ تکه پارچه به رنگ‌های سبز، مشکی و قرمز به معنای شهادت، عزا و خون بر روی علم نصب و به عنوان تبرک بین زوار پخش می‌شود و عَلم بعد از سه بار گردش بر دور حرم شریف، بعد از اقامه نماز ظهر و عصر در مراسمی بی نظیر و باشکوه در میان دستان هزاران عاشق اهل بیت(ع) به حرکت در می‌آید و در بعد از ظهر آن روز پس از عزاداری و سینه‌زنی علم باز می‌شود و با باز کردن علم مراسم به پایان می‌رسد.
آیین علم واچینی در واقع معادل عاشورای محرم است که پس از ۱۰ روز بستن علم در روز دهم، این علم را با برگزاری مراسم باشکوهی و به شکل مذهبی که رنگ و بوی شیعی دارد؛ اجرا می کنند.
گفتنی است، امام زاده‌های فوق‌الذکر پس از سال‌ها نبرد با ملحدان و دست نشاندگان عباسی، سرانجام به منطقه اسپهبدان دیلمان پناه آوردند و آن طور که در تاریخ اشاره شده است به وسیله فردی به نام«چهل گوش» از سپاهیان بی‌رحم بنی‌عباس به شهادت رسیدند.
قاتل بی‌رحم را از آن سبب چهل گوش نامیده‌اند که به دلیل نفوذ عمال او، اعمال و حرکات هیچ یک از سادات بزرگوار از نظر او دور نبوده و کوچک ترین اخبار از احوال بزرگان مذهبی به گوش او رسانده می‌شد. پیکر این دو بزرگوار پس از شهادت توسط چوپانی پیدا شد و به وسیله اهالی منطقه به خاک سپرده شد. با گسترش فضای جنگل و انبوه درختان، مدفن این بزرگواران قریب ۳۰۰ سال از انظار پنهان ماند. بعد از کشف این محل مقبره های چوبی بر آن ساخته شد و به مرور گسترش یافت. ضریح بقعه شاه شهیدان در دوره صفوی ساخته شد و بر مزار نصب گردید.
این سادات از ظلم حکام آن وقت به ایران پناه آورده و تعدادی از آنها در قم سکونت کرده و بقیه در جهت نشر معارف اسلام تعدادی به دیلمان که از جمله آقا سید جلال الدین اشرف در آستانه اشرفیه و همچنین تعدادی به زنجان امروز و تعدادی هم به منطقه عمارلو آمدند که این سادات با خانواده خود ناجوانمردانه از طرف کفار آن زمان به شهادت رسیدند.
به گزارش 
درسیاهکل، روزنامه شماره ۱۱۹۴۶ کیهان در ۳۱ مرداد سال ۱۳۶۲ در گزارشی به بیرون آمدن اجساد سالم سادات شهید علوی بعد از ۸۰۰ سال در شاه شهیدان رودبار پرداخته است. در متن این خبر آمده است«چندی پیش از طرف سازمان اوقاف استان گیلان تعویض ضریح کهنه بقعه متبرکه شاه شهیدان عمارلو رودبار زیتون با حضور جمعی از مسئولین ادارات مختلف انجام گرفت که به هنگام تعویض ضریح کهنه اجساد مربوط به سادات علوی که از ۸۰۰ سال قبل سالم مانده بود از زیر خاک بیرون آمد».
به گواه تاریخ نویسان، در منطقه‌ دیلمانات ایران، مذهب شیعه بیش از هزار و اندی سال سابقه دارد و مردم این منطقه اسلام و شیعه‌گی را با هم پذیرفتند.

منبع: پایگاه خبری تحلیلی در سیاهکل



امتیاز بدهید :

| امتیاز : 0
موضوع : | بازدید : 1586
برچسب ها : آیین سنی و مذهبی, علم واچینی, بقعه شاه شهیدان, روستای ییلاقی, بخش خورگام شهرستان رودبار,

تاريخ : يکشنبه 25 مرداد 1394 | 2 قبل از ظهر | نویسنده : معین فرد |